Koçluk Hakkında
Günümüzün VUCA olarak adlandırılan dünyasında küreselleşme, şirket evlilikleri, rekabet, dijitalleşme, iş/yaşam dengesi, farkındalık, değişim gibi tanımlar oldukça sık karşılaştığımız ve endüstriyel hayatta adapte olmak durumunda kaldığımız kavramlardan sadece birkaçıdır. Sürekli değişim gösteren bir dünya düzeni ve buna bağlı olarak kurumların ve günümüz insanının iç dinamiklerinin de hızlı bir değişimi talep eder hale gelmesi son yıllarda koçluğun önemini daha da arttırmıştır. Çünkü daha iyiye doğru bir dönüşümü mümkün kılacak eylemler, doğru soruların sorulmasıyla yani gerçek bir Farkındalık ile başlar.
Belirli bir zaman aralığında hem bireysel hem kurumsal alanlarda belirlenmiş olan hedeflere ulaşabilmek bunu yaparken de farkında ve sağlam bir psikolojik dayanıklılık temelinde kalabilmek için koçluk yaklaşımı yaratıcı bir beslenme alanı haline gelmektedir. Koçluk potansiyel ve bireysel farklılıkların keşfine hizmet eden, durumlara ve olaylara farklı düşünüş, davranış kalıpları ile yaklaşmaya olanak tanıyan verimli bir ortaklık ortamının kurulmasını sağlamaktadır.
Hedefler konusu bireyler kadar kurumlar için de önem taşımaktadır. Özellikle kurum yöneticilerini zorlaşan çalışma hayatının yeni koşullarına göre geliştirmek, hazırlamak kritik bir gündem haline gelmiştir. Belirlenen hedefe uygun davranış, bakış açısı, eylem planının geliştirilmesi, bireysel ve kurumsal değerlere uygun etkili kararların alınabilmesi açısından değerlendirildiğinde koçluk, çoğu zaman bireyler ve zaman zaman da gruplara uygulanan özelleştirilmiş ve kendi içinde bir takip süreci barındıran yegane öğrenim fırsatı olarak görülmektedir. Özellikle kurumların kariyerlerini ilerletmek ve kendilerini geliştirmek isteyen yönetici gruplarında bir koç ile çalışmalarının en temel amacı; farkındalık ve sorumluluğun arttırılması yolu ile yönetsel beceri ve yetkinliklerin geliştirilmesinin sağlanması olmaktadır. Danışanın kabul edip, seçtiği sorumlulukları üstlenmesi performansını; koçun kendisine soracağı doğru sorulara vereceği cevaplar da farkındalığını arttıracaktır. Son yıllarda giderek daha fazla rağbet gören bu yöntemin uygulamada; Yaşam Koçluğu, İş Koçluğu, Gelişim, Performans, Yönetsel Koçluk, Kurumsal Koçluk; gibi farklı biçimleri bulunmaktadır.
Kişilerin dönüşüm yolculuklarında bakış açıları ve yetkinlikleri üzerindeki keşif ve gelişimin ortaya çıkması için sağlıklı bir sürece ihtiyaç vardır. Süreç temel olarak koç/yönetici koçu ve danışan/koçluk alan yönetici arasında önceden planlanmış bir tarih ve saatte yapılacak (1 saatlik) bire-bir oturumlar ile yönetilmektedir. Ancak öngörülemeyen ihtiyaçlar karşısında online olarak da oturumlar gerçekleştirilebilmektedir.
Süreçten fayda sağlayabilmek ve sonuçları görebilmek için öngörülen program süresi ideal olarak 9 ay, eğer mümkün değilse 3-6 ay kadardır. Bu süre boyunca:
Renovato Yönetici Koçlarının müşteri ihtiyaç talebi kendilerine ulaştıktan sonra izlediği Koçluk programının beş temel aşaması aşağıda kısaca özetlenmiştir. İhtiyaca ve programın kapsamına uygun olarak aşamalardan bazıları süreç dışında tutulabilmekte veya farklı şekilde uygulanabilmektedir.
Koç ve danışan arasında üzerinde görüş birliğine varılmış ihtiyacın belirlenmesi aşamasıdır. Bir koça neden ihtiyaç duyulduğu, kurumun/bireyin bu süreçten beklentileri, koçluk sürecini destekleyen kurumsal süreçler, koçluk sürecinin değerlendirilmesi gibi adımları kapsamaktadır.
Danışanın farklı bir değerlendirmeye (kişilik envanteri, yetkinlik, davranışlar ve/veya fonksiyonel beceriler ve bilgiye dayalı 360 geribildirim, öğrenme biçimleri vb.) ihtiyacının olup olmadığının tespiti.
Koçluk nedir, ne değildir?, roller, sorumluluklar ve beklentilerin tanımlanması sürecidir. Belirlenen yetkinliğin gelişimine doğru aktif Koçluk sürecinin gerçekleştirilmesini kapsar.
Sürecin sonunda veya süreç içinde uygulanan değerlendirme aşaması.
Koçluk sürecini bir değerlendirme ile sonlandırma veya karşılıklı anlaşma ile sürecin devam ettirilmesi.
Bu sürecin karşılıklı paylaşımlarla ilerlemesi sonucunda danışan bir “işlev” noktasından “geliştirilmiş işlev” noktasına taşınmış olacaktır. Açık bir zihin, mevcut durumun doğru analizi ve seçeneklerin değerlendirilebilme yeteneği danışanın iş hayatındaki esnekliğini ve başarısını arttırarak bireysel öğrenme sürecini hızlandıracaktır. Öz yönetim ve ilişki yönetimi becerilerini gelişecek, kendini ve yönetimsel süreçlerde kendisine bağlı olan kişileri yönetme konusunda yetkinlik kazanacaktır.
Renovato Gelişim danışmanlığı Koçluk Enstitüsü olarak Stratejik iş ortaklarımızla birlikte Kurumlara özel Koç yetiştirme programları düzenliyor ve kurum çalışanlarını Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) akredite donanımlı koçlar olarak sektöre kazandırıyoruz. Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF), günümüzde 27. kuruluş yılını kutlayan koçluk mesleğinin dünyada liderliğini üstlenmiş küresel bir organizasyondur. ICF, koçluk mesleği ile ilgili dünya çapında yüksek standartlar belirleyerek, bağımsız unvanlama sağlamaktadır.
Bilindiği üzere “Yönetici Koçluğu” kavramını bir kişinin yönetsel performansını en üst seviyeye çıkartan süreci tanımlamak için kullanmaktayız. Bu süreç onlara öğretmekten ziyade, öğrenmelerine yardımcı olmak sürecidir. Dolayısıyla Kurum içi koçların diplomalarını aldıktan sonra kurum içerisindeki diğer yönetici ve çalışanlara yetkinlik gelişimlerinde rehberlik etmeleri ve böylelikle kurumun öğrenen organizasyona dönüşme yolculuğunun başarı ile sürmesi hedeflenmektedir.
Profesyonel bir koç olabilmenin uygulanması gereken bazı adımları bulunmaktadır. Koçluk hizmeti verebilmenin ilk adımı uluslararası standartlarda hizmet sunan bir koçluk federasyonu tarafından akredite edilmiş en az 1. Seviye (Level 1) olarak tanımlanan bir eğitim programına katılmak ve bu programı başarı ile tamamlamaktır.
İkinci adım temel koçluk eğitiminin temelini oluşturan bazı modül ve süpervizyon çalışmalarını almaktır.
Koçluk yolculuğunda profesyonelleşmek için eğitim sürecinde ve sonrasında uygulamaların istikrarlı ve disiplinli bir şekilde devam ettirilmesi son derece önem kazanmaktadır. Eğitim sonrasında unvanlama süreci için başvuru gerekliklerin yerine getirilmesi konusu ve takibi Renovato Koçluk Enstitüsü olarak hassasiyetle üzerinde durduğumuz, desteklediğimiz bir alandır. Eğitim program katılımcılarımızın koçluk akreditasyon sürecini başarı ile tamamlamaları ve uluslararası standartlarda bir koç olarak sisteme katılmaları kurum olarak temel hedeflerimizin arasında yer almaktadır.
Odağı insan ve insanın daha iyiye dönüşmesi olan; bireye ve kuruma özel bir yaklaşımla hizmet veren Renovato Koçluk Enstitüsü koçlarından koçluk desteği almak veya yönetici koçu yetiştirme programlarımıza katılmak için bize iletişim numaralarımızdan ya da e-mail adreslerimizden ulaşabilirsiniz.