Lisans eğitimini 2021 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin psikoloji bölümünde tamamlamış olan Selin Yılmaz aynı yıl Bahçeşehir Üniversitesi’nde Sinirbilim / Nörobilim yüksek lisans programına başlamıştır. Lisans eğitimi süresince akademik bir kariyerin zeminini oluşturmak ve bilimsel araştırmaların ilkesel yaratılış prensiplerini incelemek için Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde laboratuvar stajı yapmıştır.
Psikoloji eğitimi alırken sinir bilime olan merakı gelişen Selin Yılmaz, araştırma stajlarını da bilişsel psikoloji ve sinirbilim üzerine çalışmalar yapan laboratuvarlarda tamamlamıştır. 2019 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Beyin ve Biliş Araştırmaları Laboratuvarı’nda çalışma belleği ve elektro ensefalografi (EEG) üzerine yürütülen bir çalışmada beyin görüntüleme sistemleri üzerine deneyim kazanma şansına sahip olmuş ve EEG uygulaması ile ilgili derinlemesine pratik ve teorik bilgi edinmiştir. 2020yılında Boğaziçi Üniversitesi epigenetik laboratuvarında araştırma asistanı olarak görev almış ve Türkiye’de yürütülen en büyük anne-çocuk epigenetik projesinin bir parçası olmuştur. Akademi dışında aynı zamanda klinik psikolojiye ilgi duyan Selin Yılmaz 2020 yılında Balıklı Rum Hastanesi’nde stajyer klinik psikolog olarak görev almış ve yatılı psikiyatri servisinde ve AMATEM biriminde gözlemci olarak bulunmuştur. 2021 yılında Sabancı Üniversitesi Görsel Sinirbilim Laboratuvarı'nda araştırma asistanlığı yapmış ve EEG çalışmalarına hem uygulamada hem istatistiksel analiz kısmında destek sağlamıştır.
Bu sırada kliniğe olan ilgisi azalmamış ve terapi eğitimleri almaya başlamıştır. Lisans eğitimin son yılında, çocuklar için oyun terapisi eğitimini, kısa zamanlı çözüm odaklı terapi eğitimini ve çocuklar için değerlendirme testleri eğitimlerini tamamlamış ve pratikte fayda sağlamak adına Dünya Danışmanlık Merkezi'nde stajyer psikolog olarak görev almıştır. Stajı boyunca merkezin websitesinde yayınlanmak üzere davranışsal sinirbilim, stresin karar verme mekanizması üzerindeki etkisi ve anksiyete gibi konular üzerine orijinal makalelerden çeviri yapmış ve makale yazmıştır. Klinik tecrübesinin ardından 2021 yılında Türkiye’nin en kapsamlı alternatif eğitim veren ve Başka bir Okul Mümkün projesi kapsamında açılan Koşan Kaplumbağa Anaokulu'nda staj yapmış ve ardından sınıf öğretmeni olarak görev almıştır. Çocuklarla birebir çalışmış olmanın yanı sıra Selin Yılmaz aynı zamanda mülteci kamplarında ve azınlık gruplarında yetişen çocukların topluma entegre edilmesi ve sağlıklı bir psikososyal gelişim göstermesi için UNICEF’te çalışmalar yapan JillVan den Brule ile çalışmıştır.
Aynı yıl yüksek lisans eğitimine başlamasıyla birlikte bölümünün Tıp Fakültesi’ne bağlı olması ve hocalarının biyoloji, genetik, nöroloji, farmakoloji, sinir sistemi, epigenetik ve biyopsikoloji gibi alanlarda derinlikli eğitim sağlaması ile bu alanlarda kendini geliştirmiştir. Sinirbilimde ilk yılının ardından bilişsel psikolojiye ilgisinin artmasıyla beyin osilasyonlarının bilişsel performansa bağlı göz bebekleri üzerindeki küçülme etkisini araştırmak üzere Gent Üniversitesi’nde Prof. Senne Braem ile çalışmak üzere Belçika’ya gitmiştir. İş birliği süresince istatistiksel analiz ve Python yazılımı üzerine yeteneklerini geliştirmiştir.
Yüksek lisans eğitiminin son yılında olan ve tez yazmakta olan Selin Yılmaz akut stresin etkilerini araştırmayı hedeflemektedir. Tez çalışmasında Türk patentli Vagustim aletini kullanarak transkütanöz auriküler vagal sinir uyarımından faydalanacaktır. Bu sinir uyarımının kişilerin çalışma belleği üzerinde iyileştirici bir rol oynaması beklemekle birlikte, kişilerin politik görüş, eğitim durumu, kişilik analizi, bağlanma stilleri, uyku kalitesi gibi belli psikolojik ve demografik verileri ile birlikte sonuçları yorumlayacaktır. Toplanan belli başlı bu verilerle vagus sinir uyarımının etki büyüklüğü arasındaki ilişkiye bakılacaktır.
Doktora başvurusunu Gent Üniversitesi’nden Prof. Emilie Caspar danışmanlığında FWO kurumuna yapmıştır. İlgi alanlarına ahlak sinirbilimi ve sosyal sinirbilimini de dahil eden Selin Yılmaz doktora çalışmasını empati ve toplum yanlısı davranışın erken yaşlarda gelişimi üzerine geliştirmiştir.